piatok, mája 23, 2008

Prvý deň - Donaueschingen - Sigmaringen

Ťažké hľadanie začiatku
Márne sme sa pýtali v tých skorých ranných hodinách, kde sa vlastne začína tá slávna cyklistická cesta. Chceli sme kúpiť mapku, ale v jedinom otvorenom obchode - trafike - ju nemali. A na internete som našiel vyčačkaný sútok niekoľkých potôčikov, kde je oficiálny "začiatok" veľrieky bez problémov.
Prvé kilometre potvrdili, ze Murphyho zákony platia aj tu. Samozrejme, nastala klasika - cyklisti a auto sa stratili. Miloš so Stanom išli cestou, kadiaľ auto nemôže a bez dôkladného určenia, kde sa v takomto prípade stretnúť, to inak ani nemohlo dopadnúť. Navyše keď som volal na Stanov mobil, ozval sa jeho syn v Bratislave. Paráda! A pritom sa zdala trasa taká jednoduchá...
Pred prvými kilometrami: zľava ja s bratom Milošom a Stanom
Takto vyzerá pôvodná trasa podľa oficiálne stránky Donautalradweg od prameňa po Passau

Značka trás bez označenia "Donauradweg" často dokáže poriadne rozochvieť nervy...

Pred Geisingenom čakáme, dokonca im varím čaj, lebo je odporne chladno a pod mrakmi. Nič. Trasa vedie ďalej cez Immendingen a Moehringen do Tuttlingenu, veľkého mesta, kde sme sa mali stretnúť. Na začiatku je stanica s veľkým parkoviskom a tam v napätí rozmýšľame, kde môžu byť a akým zázrakom sa stretneme. Na veľké šťastie sa po hodinke odbjavila dvojica celkom v pohode. Tachometer na mojom bicykli, na ktorom sa s Milošom striedame, ukázal 62 kilometrov. Tu sme si vysvetlili presné pravidlá a zákonitosti, podľa ktorých musí prebiehať kontakt auto - cyklisti, vystriedal som brata a so Stanom sme sa pohli ďalej. Po opustení mesta cyklotrasa vedie vedľa Nendingenu, pred Muehlheimom a.d. Donau aj tu alternuje - klasická ide cez mestečko, alternatíva ho juhom obchádza, aby sa na jeho konci spojili. Dunaj tu robí oblúk a ďalšie mestečko je Fridingen a.d. Donau, v ktorom hneď na začiatku odbočuje alternatívny oblúk smerom na SV, aby sa na toto miesto aj vrátil. Trasa prechádza niekoľko km za mestom na pravý breh (kde je ďalšia alternatíva), podobná je aj pred Beuronom. Stále po pravom brehu vidíme na druhom brehu dedinku Hausen, potom prechádzame Gutensteinom a Inzigkotenom, aby sme sa hneď na začiatku cieľového mesta Sigmaringen stertli s čakajúcim autom. Hneď máme všetci lepšiu náladu, vyšlo na chvíľu aj slniečko. Chlapci našli vhodný kemping (vodácky), kde sme za 25 eur (auto + 4 osoby bez stanov) urobili bodku za prvým dňom cesty. Večer prehliadka mesta s kaštieľom a historickými uličkami a už sa ukladáme na prvú noc. Ja s Milošom budeme spať v mojom an spanie upravenom aute, Stano s Milanom "pod širákom". Nech je k nim nočné počasie milostivé! Tento úsek meral 57 km a spolu sme ich prešli 119, nie všetky ortodoxnou trasou. Sme len na konci prvého "turistického" dňa, tie, ktoré musíme pridať, sa rozplynuli v kľučkovaní, vracaní sa a hľadaní správnej trasy. Možno zajtra?
Majestátny kaštieľ či hrad v Sigmaringene na brehu "jednodňového"Dunaja

Žiadne komentáre: