utorok, mája 27, 2008

Piaty deň - Regensburg - Passau

Takto to malo ísť od začiatku
Ráno sme v pohodičke vyprevadili z veľkej zelenej lúky dvojicu Miloš & Stanči, prebrali trasu a miesto prvého stretnutia. K plynulej a presnejšej orientácii už slúžil cyklistom atlas cyklocesty s vyznačeným bodom stretnutia. Dunajská cesta vedie po ľavom brehu, skoro presne ho kopíruje až na niekoľko alternatív. Prechádza južným okrajom mestečka Tegemheim a Donaustauf aj dedinkou Demling. Stretnúť sme sa mali po 30 km pri mestečku Kiefenholz, čo sa nám konečne aj podarilo „na prvý raz“.
Po prvom stretnutí. Miloš aj Stanči sú ešte oblečení do teplých vecí
Oddýchli sme si všetci, dvojica pokračuje stále po ľavom brehu cez Straubing, kam bolo treba prejsť na pravý breh, aby sa za mestom zase vrátila na severnú stranu. Za mestečkom Bogen je len niekoľko kilometrov ku kaplnke Salvator kapele, kde odbočuje alternatíva na juh. Dvojica po 34 km stojí, obedujeme a ja sa prezliekam do cyklistického a vymieňam Miloša. Stanči sa obetuje a poctivo ide ďalej. Hneď za týmto miestom nastávajú zaujímavé, často strmé stúpania a odbočky do obrobených polí. Stretnúť s autom sa máme v mestečku Winzer, už za väčším mestom Deggendorf, čo je 42 km. Dostali sme sa tam z Niederalteichu alternatívou, spoločnou so zelenou značkou, vedúcou stále po ľavom brehu, kým hlavná trasa prechádza na pravý breh. Stretávame sa pod mostom, vedúcim na druhý breh, my si vyberáme si aj ďalej alternatívnu trasu stále po ľavom brehu.
Prekrásne zábery na veľrieku nám ponúka najmä táto trasa
Prechádzame okrajmi malých malebných mestečiek či dedín do Hofkirchenu, aby sme sa po 17 km stretli s autom pri veľkom moste, smerujúcom na druhý breh do mesta Vilshofen. Hneď za ním je malé letisko, ktoré je v živej prevádzke – veď je nedeľa! Miloš sa obleka do „reprezentačného“ dresu a mení Stana, ktorý podal veľmi hrdinský výkon – 126 kilometrov. Je to jeho rekord, toľko kilometrov ešte v živote za jeden deň nespravil... Srdečná gratulácia!
Tu je náš cieľ - plavebné komory nad Passau
Už máme len pár kilometrov do cieľa. Pokračujeme stále po ľavom brehu cez Windorf až k mostu, prevádzajúci trasu do Passau na bruhom brehu. Nechceme sa zamotať v ruchu dopravy a končíme na malom odpočívadle pre niekoľkých plavebných komorách. Sme spokojní, stihli sme to do 17.30 po 18 km z Vilshoffenu. V tento posledný deň sme prešli 141 km. Spolu z Donaueschingenu naša trasa predstavovala cifru 611 kilometrov, ktorú sme „zvládli“ pomerne v pohode za päť dní.
Poprosili sme okoloidúceho "kolegu", aby nám spravil dokument na pamiatku. Zľava: Stanči, ja, Miloško a Milan. Aj napriek zopár problémom mám dojem, že všetci štyria sme boli v tomto okamihu spokojní... Veď porekadlo hovorí: Koniec dobrý, všetko dobré...

Žiadne komentáre: